Lavtemperatur Gulvvarme

Vannbåren gulvvarme

Vannbåren gulvvarme

Ved nybygg kan det være lurt å vurdere vannbåren gulvvarme.

Det fungerer på den måten at vann med en temperatur på mellom 20 og 40 grader føres gjennom plastrør som slynger seg under gulvet. Vannbåren varme kan benyttes i forbindelse med alle typer gulvbelegg, og er anbefalt av Astma- og allergiforbundet.

Vannbåren varme kan også benyttes i forbindelse med radiatorer. På den måten kan man dekke alle oppvarmingsbehov.

Det varme vannet kan hentes enten fra et sentralfyranlegg, pellettsfyrt, Luft til Vann Varmepumpe eller fra et fjell/bergvarmesystem som via pumper henter vann fra egne brønner som blir boret i grunnen og går via en varmepumpe som gir tilstrekkelig energi til oppvarming av boligen.

Installering av vannbåren varme fordrer fagfolk som kan både varmeanlegg og kjøling. 

 

Vannbåren varme - vanlig i nye hus

Vannbåren varme er blitt vanlig. Halvparten av alle hus bygges nå med vannbåren varme - sunn varme og med sparing av strøm som er hovedårsaken.

Vannbårne varmesystemer installeres nå i 50-60 prosent av alle nye hus og bygg. De siste årene har det vært en markant økning.

 Sunn varme

Vannbåren varme gjør at du kan bytte fra den ene energikilden til den andre. Vannet i rørene i gulvet eller i radiatorene kan varmes opp av olje, strøm, gass, pellets eller varmepumpe.

Vannbåren varme i blokkleiligheter og næringsbygg er i praksis radiatorer, mens det i bolighus også kan betyr at oppvarmet vann ledes gjennom små rør i gulvet.

– Gulvvarme er en sunnere og bedre varme enn strålevarme fra veggen. Det er i føttene vi har termostaten vår. Er du varm på føttene, blir du varm i resten av kroppen også. Med gulvvarme fyrer du derfor mye mindre for kråkene.

Enova bekrefter at omtrent halvparten av alle nye hus og bygg i dag føres opp med vannbårne systemer, og at veksten har vært markant de siste årene. Dette er i tråd med Enovas anbefalinger.

– Høye strømpriser har nok hatt mye å si for at folk tenker nytt. Det er blitt interessant for mange å ha flere muligheter når strømprisene går i været, sier Arne Morten Johnsen i Enova.

Statlige Enova jobber for at flere skal legge om til miljøvennlig energibruk og energiproduksjon i Norge.

 Fortsatt mest strøm

Bildet er at stadig flere velger vekk elektrisk oppvarming.

– Det er i all hovedsak strøm som varmer opp vannet i de vannbårne systemene i dag. Slik bør det ikke være. Strømmen er altfor dyr og høyverdig til bare å skulle brennes opp, som er det som faktisk skjer når den brukes til oppvarming.

 

Gulvvarme er ingen ny oppfinnelse

Gulvvarme er smart. Og faktisk ingen ny oppfinnelse. Hypocaus kaltes den teknikken der den varme røyken fra et ildsted passerte gjennom kanaler i gulvet før den tok veien ut gjennom skorsteinen. (Roma, cirka 80 f.Kr.)

I familien Medicis berømte renessansepalass finner vi gulvvarme i et av de hundretalls rommene. Man lot varmt vann passere gjennom rør i gulvet. (Firenze, Italia, 1500-tallet.) Altså akkurat samme teknikken som vi i dag bruker.

Passer alle hus...

Vannbåren gulvvarme fungerer like bra i alle slags bygninger, fra den lille hytta til den største industribygning. Gulvvarme kan installeres overalt, uansett bjelkelag eller gulvtype, og har en levetid som er minst like lang som husets!

Et vannbåret gulvvarmesystem kan kobles til hvilken som helst varmekilde. Skulle du ha behov for å bytte energikilde i framtiden kan du ta det med ro - gulvvarmesystemet ditt kommer til å virke på akkurat samme måte som tidligere.

Gulvvarme er et lavtemperatursystem og fungerer helt utmerket sammen med for eksempel varmepumpe, solenergi eller spillvarme. Derfor kan du betrakte det som en investering for både framtiden og miljøet.

En smart varmeløsning...

Med gulvvarme får du en jevnere og behagligere oppvarming enn med elementer. I stedet for at varmen finnes på noen få konsentrerte steder i rommet fungerer hele gulvoverflaten som ett stort element. Dessuten kommer varmen fra riktig retning - nedenfra. Dette gjør at luften i rommet sirkulerer mindre, som i sin tur leder til at støv ikke virvler omkring på samme måte, noe som kan være en fordel for allergikere.

...og vakker

Med gulvvarme slipper du både elementer og rør langs veggene. Vi har vel alle irritert oss over hvordan elementet står i veien for sofaen eller skrivbordet - for ikke å snakke om hvordan møblene står i veien og "stenger for" den gode varmen!

Andre som kommer til å sette pris på din investering - og glede deg med frodig grønt selv på vinteren - er potteplantene dine.

Bra varmeøkonomi

Den jevnere oppvarmingen gjør at du kan senke innetemperaturen med et par grader, uten at det oppleves som kaldere.

En korrekt bygnings- og varmeteknisk utført installasjon sammen med f.eks. varmepumpe, kan spare mange slanter. Penger du kan bruke til noe morsommere enn å fyre. Gulvvarme innstøpt i betong kan til og med være billigere enn elementer, både ved innkjøp og montering.

Nyeste kommentarer

19.10 | 15:09

Hei. Har ein ombygd Toshiba luft-luft ,som er koplet til ein varmeveksler til vannbåren varme i gulv Dette har fungert nå i 20 år uten problem.

27.02 | 17:49

Hei. Har en ny stor varmtvannstank ozo 300 dobbel som driver radiatorer i hele huset. Trenger en luft til vann varmepumpe på dette anlegget. Ring meg 🙄

05.02 | 08:10

ta kontakt
ang en total renovering og ny levering vannbårenvarme

91001381

22.02 | 09:14

Har en eldre Panasonic L/L varmepumpe der innedelen støye mer og mer. Det er et lager som er gåen, nok en svakhet på disse pumpene. Ber om en pris for å bytte